EKSKURZIJE 2018 – Mataruška Banja

Mataruška Banja se nalazi u centralnoj Srbiji, pored Ibarske magistrale, udaljena je 8 km od Kraljeva, a oko 180 km od Beograda. Smeštena je u jugozapadnom delu prostarne Kraljevačke kotline, na desnoj obali planinske reke Ibar, na 211 mnv. Sa južne i istočne strane opkoljena je ograncima planine Stolovi (1375 mvn), a sa zapadne i jugozapadne strane ograncima Troglava (1177 mnv) i Čemerna (1579 mnv) koji se spuštaju gotovo do same Banje.

Nalazi se u blizini srednjevekovnih manastira Žiče (udaljena 2 km), Studenice i Ljubostinje (oko 50 km od Banje).

Kod Mataruške Banje se nalazi “kamena šuma”, prirodni fenomen koji se prostire na 15 hektara. U pitanju su naslage i ostaci kalcifikovanog drveta iz paleolita, a neke naslage su stare oko milion godina. Na svetu ima samo oko 30 ovakvih nalazišta, a u Evropi još 5 (Češka, Grčka, Velika Britanija, Ukrajina, Belgija).

Klima u Mataruškoj Banji je umereno kontinetalna i veoma je blaga bez jakih vetrova. Zahvaljujući konfiguraciji terena i šumskom bogatsvu, vazduh je čist. Mikoklima se donekle razlikuje od klime u Kraljevu, jer leži na obroncima planina i šumskom području. Temperatura je niža nego u Kraljevu, a vlažnost je povećana pod dejstvom vegetacije. Godišnje ima 125 kišnih dana, a najviše u maju i novembru. Najčešće duva zapadni vetar.

Mataruška Banja je najmlađa banja u Srbiji. Nastala je 1898. godine, kada je Ibar, usled velikih količina padavina promenio tok, a na mestu starog toka se pojavila topla voda koja je mirisala na sumpor. Uzorak vode je poslat na analizu i otkriveno je da su ključni sastojci ove vode sumpor-vodonik i natrijum-bikarbonat i da se voda može koristiti u lečenju reumatskih oboljenja.

Mataruška Banja ima najjaču sumpornu vodu u Srbiji, a ona dolazi sa dubine veće od 1000 metara. Mineralna voda je veoma lekovita, a glavni sastojak je sumporvodonik, čiji su nedostaci u organizmu glavni uzročnici raznih bolesti.

Preuzmi cenovnik

Hoteli

SC "OKANIK"

Ekskurzije i rekreativne nastave se realizuju ovom objektu. Na površini od 150 ari nalazi se sportska dvorana površine 100 kvm sa univerzalnim podom za takmičenja po svim evropskim standardima. U balon hali se mogu održavati treninzi fudbalskih, košarkaških, rukometnih i odbojkaških ekipa. Hala ima moderan sistem rasvete, ventilacije i grejanja., kao i mini - tribine za 400 gledalaca. Sobe u Sportskom centru "Okanik" su sa kupatilom i televizorom, a u prizemlju objekta je i restoran sa sopstvenom kuhinjom. Gostima su na raspolaganju moderno opremljena teretana, kapaciteta 30 osoba, sauna, hidromasažni blok, kafterija, kao i spoljni tereni za mali fudbal, tenis, košarku, kao i otvoreni bazen sa svim pratećim sadržajima za odmor i relaksaciju.

više