NAUČNO OBRAZOVNO KULTURNI CENTAR „VUK KARADŽIĆ“ U TRŠIĆU

...idealno mesto za vašu nastavu u prirodi, ekskurziju, letovanje, zimovanje, kamp, studijsko putovanje....

Naučno Obrazovno-kulturni centar „Vuk Karadžić“ se nalazi se u Tršiću, u blizini rodne kuća Vuka Stefanovića Karadžića. Od Beograda je udalјen 150km, od grada Loznice 6km, a od Banje Kovilјače 15km. U blizini se nalazi planina Gučevo, reka Drina i manastir Tronoša.
Naučno Obrazovno-kulturni centar (NOKC) „Vuk Karadžić“ je jedinstvena ustanova ovakvog tipa u našoj zemlјi, osnovana sa cilјem organizacije naučno-obrazovnih skupova, seminara, okruglih stolova, kampova, radionica, kolonija, programa i projekata iz oblasti društvenih, prirodnih nauka, kulture i umetnosti, sporta, turizma .
Centar organizuje i realizuje nastavu u prirodi za decu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, ekskurzije za učenike osnovnih i srednjih škola, sportske kao i zabavno edukativne kampove i radionice za mlade kako iz naše zemlјe tako i iz zemalјa regiona, takmičenja iz različitih oblasti.
Centar u svom sastavu ima 40 smeštajnih jedinica, ukupnog kapaciteta 144 ležaja, 2 kongresne sale (kapaciteta 40 i 80 mesta), dve internet sale kapaciteta po 12 mesta. Restoranski deo raspolaže kapacitetom od 150 mesta (120 restoran i 30 kafe-bar).
U neposrednoj blizini Obrazovno-kulturnog centra „Vuk Karadžić“ se nalazi i osnovna škola „Vukova spomen škola“ koja svojim sadržajima, prostorima i terenima upotpunjuje ponudu centra.

ZNAMENITO MESTO TRŠIĆ

RODNO MESTO VUKA KARADŽIĆA

Znamenito mesto Tršić, tačnije spomen kuća Vuka Stefanovića Karadžića, je prvi muzej na otvorenom u Kraljevini Jugoslaviji. Podignuta je 17. septembra 1933. godine na inicijativu članova Odbora za podizanje spomen obeležja Vuku Stefanoviću Karadžiću. Obnovljena kuća je predstavljala svojevrstan spoj načina života srpskog seljaka s kraja 19. veka i Vukovog životnog puta i rada. Tada je u dvorištu Vukove kuće održan Vukov sabor, manifestacija koja se od tada neprekidno održava i koja je jedinstvena i najstarija na ovim prostorima.

Kompleks se prostire na površini od 5,3 ha. Objekti koji se nalaze u Znamenitom mestu Tršić sagrađeni su u okolnim selima i preneti u kompleks, tako da su sačuvali svoje prostorne i konstruktivne oblike. Ukupan broj objekata je 35 i svi se nalaze od zaštitom: kuće, vajati, kačare, mlekare, čardaci, ambari, vodenice, crkva, magaze, odnosno svi oni objekti koji su nekad činili staro srpsko domaćinstvo. U tim objektim se danas nalaze Muzej jezika i pisma, Kuća pisaca, Muzejska postavka Vukovih sabora, Vuk i nauka, Radionica starih zanata, crkva brvnara Svetog Arhangela Mihaila, Vukova spomen kuća sa okućnicom, apartmani za smeštaj gostiju, suvenirnica.

Republika Srbija je 1979. godine proglasila Vukovu spomen kuću nepokretnim kulturnim dobrom od izuzetnog značaja, a 2002. godine kuća Vuka Karadžića sa okolinom je proglašena za znamenito mesto. Ovo je prvi muzej u Srbiji koji će se starati o očuvanju nematerijalne kulturne baštine. U Muzeju je postavljena i stalna izložbena postavka Istorijski razvoj srpskog jezika i pisma. Kompleks je pod zaštitom države. Znamenitim mestom Tršić upravlja Centar za kulturu „Vuk Karadžić“.

Lost your password?

User registration is disabled for now. Contact site administrator.

or

Sign in With...

  • https://www.facebook.com/DestTuristickaAgencija/notifications/